P-stav

Utan dagligt kom-ihåg

P-staven är en liten böjlig plaststav med hormon. Din barnmorska eller läkare sätter in den under huden på insidan av din överarm och verkar i upp till 3 år efter att den är insatt.

Så funkar den

P-stav frigör långsamt hormon lokalt i armen, som därefter tas upp och sprids i blodbanan. 
Hormonet förhindrar äggstockarna att frisätta ägg och gör slemmet i livmoderhalsen segt, så spermierna inte kan tränga in i livmodern och befrukta ett ägg. P-stav kan vara det rätta valet för kvinnor som önskar ett långverkande preventivmedel utan risk för användarfel. 
Det finns faktorer som gör att p-stav inte kan rekommendera till alla kvinnor. Kontakta därför din barnmorska eller läkare så ni kan diskutera din situation.

Sätta in och ta ut p-stav

P-staven är ungefär lika stor som en tändsticka. Den sätts in under huden på insidan av överarmen, där den hela tiden frisätter små doser gulkroppshormon. Din barnmorska eller läkare bedövar ett litet område på insidan av din överarm med lokalbedövning. Därefter sätts p-staven in strax under huden med hjälp av en speciell införare. När p-staven är insatt, kan den sitta i upp till 3 år, där den hela tiden frisätter små mängder hormon, som förs ut i blodbanan. Den kan när som helst tas ut, av din barnmorska eller läkare, vid ett mindre ingrepp under lokalbedövning. När p-staven tas ut försvinner graviditetsskyddet på en gång. När p-staven är uttagen återgår du snabbt tillbaka till din normala fertilitetsnivå.

Blödningar och mens med p-stav

P-stav ger ett förändrat blödningsmönster, som ofta är oförutsägbart på förhand. Blödningsfrihet har rapporterats hos ca 1 av 5 kvinnor, medan ytterligare 1 av 5 kvinnor har rapporterat fler och längre blödningar. Ibland har kraftiga blödningar rapporterats.

Kan man bli gravid med p-stav

Färre än 1 av 100 användare av p-stav blir gravida. Det är mycket få som blir gravid med ett långverkande preventivmedel, då det inte är någon risk för användarfel.

Biverkningar med p-stav

Fördelar

  • Hög preventiv effekt.
  • Preventivmedel utan dagligt kom-ihåg.
  • Kan användas under amning, dock tidigast 4 veckor efter förlossningen.
  • Kan minska rikliga och smärtsamma menstruationer.
  • Ökar inte risken för blodpropp då den inte innehåller östrogen.

Nackdelar

  • Kan ge ett förändrat blödningsmönster.
  • Skyddar inte mot HIV-infektion (AIDS) eller andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Tycker du att hemsidan varit till hjälp kan du dela den med dina vänner