P-spruta

Kom ihåg var tredje månad

P-spruta är ett preventivmedel man får var tredje månad och det innehåller gulkroppshormon.

Så funkar den

Sprutan hämmar ägglossningen och gör slemmet i livmoderhalsen segt och tjockt så att spermierna inte kan tränga in i livmodern och befrukta ett ägg. Det påverkar även slemhinnan i livmodern så att ett eventuellt befruktat ägg inte kan fastna. Det är en hög hormondos i p-spruta som gör att du riskerar att förlora benmassa, framförallt om du är ung. Det ökar risken för benskörhet när du blir äldre. Därför ska p-spruta inte användas om du är under 18 år. När du slutar använda p-spruta blir bentätheten som vanligt igen.

Att starta med p-spruta

Recept på p-spruta får du av barnmorska eller läkare. Det är vanligast att få sprutan i skinkan. Det är den höga hormondosen som gör att du inte får ägglossning. Det är viktigt att du kommer ihåg att boka tid var tredje månad för en ny spruta. Om du glömmer det är du inte längre skyddad mot en graviditet.

Blödningar och mens med p-spruta

Den ger ofta långa mensuppehåll eller gör att blödningarna upphör helt.

Kan man bli gravid med p-spruta

Man räknar med att 6 av 100 p-spruteanvändare blir gravida på ett år. När det blir fel, beror det främst på felanvändning, som det kallas, när det gått mer än 3 månader mellan sprutorna. Det är därför viktigt att du kommer ihåg att ta sprutan enligt instruktion. Vill man snabbt kunna bli med barn efter att ha slutat med p-spruta ska man kanske fundera på en annan metod, eftersom det kan ta upp till ett år innan ägglossningarna kommer tillbaka.

Biverkningar med p-spruta

Fördelar

  • Du behöver bara tänka på att ta den var tredje månad.
  • Den ger ofta långa mensuppehåll eller gör att blödningarna upphör helt. Detta kan både vara en fördel och en nackdel, beroende på hur man tycker att det är att ha mens.

Nackdelar

  • Kan ta lång tid innan ägglossningarna kommer tillbaka.
  • Benmassan kan minska med ökad risk för benskörhet som följd.

Tycker du att hemsidan varit till hjälp kan du dela den med dina vänner