P-piller

Kom ihåg varje dag

P-piller innehåller både östrogen och gulkroppshormon (progesteron) och är ett kombinerat preventivmedel (såsom p-ring och p-plåster). P-piller får du på recept hos en barnmorska eller läkare.

Så funkar de

P-piller hämmar ägglossningen och gör slemmet i livmoderhalsen segt och tjockt så att spermierna inte kan tränga in i livmodern och befrukta ett ägg. Det påverkar även slemhinnan i livmodern så att ett eventuellt befruktat ägg inte kan fastna. P-piller ska tas varje dag utan uppehåll. För p-piller är glömske marginalen 12 timmar. Det får alltså inte gå mer än 36 timmar mellan p-pillren.

Så startar du med p-piller

Det första pillret tas på menstruationens första dag och ska sedan tas varje dag utan uppehåll. Du är skyddad mot graviditet från första dagen när du börjat. Man kan även göra en s.k. ”Quickstart”. D v s att man börjar när som helst i menscykeln. Det är då viktigt att man skyddar sig extra med kondom, under de sju första dagarna, om man har samlag. P-piller verkar i ca 24 timmar. Det är därför viktigt att du kommer ihåg att ta dina piller enligt instruktion. Om du glömmer en eller flera piller kan skyddet mot graviditet försvinna.

Glömt piller

Om man har glömt ett p-piller tar man en tablett så fort som möjligt och fortsätter sedan som vanligt. Om det har gått mer än 36 timmar mellan p-pillren (12 timmar för sent eller mer) ska du använda kondom i minst en vecka. 
Om du har oskyddat samlag när du glömt ta ditt p-piller bör du ta dagen efter-piller så fort som möjligt. Dagen efter-piller delas ut gratis på de flesta ungdomsmottagningar, men går också att köpa på apotek. 
Det finns orsaker som gör att p-piller inte rekommenderas till alla kvinnor. Kontakta därför din barnmorska eller läkare så kan ni diskutera din situation.

Kräkningar och diarré

Om du skulle kräkas inom två timmar efter att du tagit ett p-piller är det bara att ta en ny tablett så snart du mår bättre. Om du har diarré så skydda dig med kondom tills diarrén upphör och ytterligare en vecka.

Blödningar och mens med p-piller

P-piller ger ofta mindre menstruationsblödningar och mindre mensvärk.

Kan man bli gravid med p-piller

Man räknar med att 9 av 100 p-piller-användare blir gravida vid så kallad typisk användning. När det blir fel, beror det främst på felanvändning som när pillren glömts eller tagits fel. Det är därför viktigt att du kommer ihåg att ta dina piller enligt instruktion.

Biverkningar med p-piller

Fördelar

 • Regelbundna blödningar med möjlighet att själv styra menstruationsintervallet.
 • Högt preventiv skydd.
 • Ofta mindre blödningar och mindre mensvärk.
 • Kan minska symtomen vid endometrios (växt av livmoderslemhinna utanför livmodern) och cystor (vätskefyllda blåsor) i äggstockarna.
 • Kan minska akne och hirsutism (ökad maskulin behåring).
 • Minskar risken för cancer i livmoder och äggstockar.

Nackdelar

 • Måste komma ihåg att ta ett piller varje dag.
 • Ger en liten ökad risk för blodproppar.
 • Kan ge oregelbundna blödningar och stänkblödningar.
 • Skyddar inte mot HIV-infektion (AIDS) eller andra sexuellt överförbara sjukdomar.
 • Effekten kan påverkas vid diarré eller kräkningar.

Tycker du att hemsidan varit till hjälp kan du dela den med dina vänner