Mellan- och minipiller

Kom ihåg varje dag

Mellan- och minipiller är piller som endast innehåller gulkroppshormon (progesteron). Mellan- och minipiller får du på recept hos en barnmorska eller läkare.

Så funkar de

Det finns en skillnad på hur mellan- och mini-piller fungerar.

Mellanpiller

Mellanpiller hämmar ägglossningen och gör slemmet i livmoderhalsen segt och tjockt så att spermierna inte kan tränga in i livmodern och befrukta ett ägg. Det påverkar även slemhinnan i livmodern så att ett eventuellt befruktat ägg inte kan fastna. Mellanpiller ska tas varje dag utan uppehåll. För mellanpiller är glömskemarginalen som på kombinerade p-piller. Det får alltså inte gå mer än 36 timmar mellan pillren.

Minipiller

Minipiller förhindrar graviditet genom att slemmet i livmoderhalsen blir segt och tjockt så att spermierna inte kan tränga in i livmodern och befrukta ett ägg. Det påverkar även slemhinnan i livmodern så att ett eventuellt befruktat ägg inte kan fastna. Ibland gör minipiller också att kvinnan inte får ägglossning. Men eftersom detta inte alltid händer är minipiller något mindre effektiva än mellan-piller och kombinerade p-piller. Det är därför extra viktigt att minipillret tas vid samma tid varje dag. Det får inte gå mer än 27 timmar mellan pillren.

Så startar du med mellan- och minipiller

Det första pillret tas på menstruationens första dag och ska sedan tas varje dag utan uppehåll. Du är skyddad mot graviditet från första dagen när du börjat. Man kan även göra en s.k. ”Quickstart”. D v s att man börjar när som helst i menscykeln. Det är då viktigt att man skyddar sig extra med kondom, under de sju första dagarna, om man har samlag. Mellan- och mini-piller verkar i ca 24 timmar. Det är därför viktigt att du kommer ihåg att ta dina piller enligt instruktion. Om du glömmer en eller flera piller kan skyddet mot graviditet försvinna.

Glömt piller

Om man har glömt ett minipiller tar man en tablett så fort som möjligt och fortsätter sedan som vanligt. Om det har gått mer än 36 timmar mellan mellanpillren (12 timmar för sent eller mer) eller mer än 27 timmar mellan minipillren (3 timmar för sent eller mer) ska du använda kondom i minst en vecka.
Om du har oskyddat samlag när du glömt ta ditt piller bör du ta akut-p-piller så fort som möjligt. Akut-p-piller delas ut gratis på de flesta ungdomsmottagningar.
Det finns orsaker som gör att mellanpiller och minipiller inte rekommenderas till alla kvinnor. Kontakta därför din barnmorska eller läkare så kan ni diskutera din situation.

Kräkningar och diarré

Om du skulle kräkas inom två timmar efter att du tagit ett mellan- eller minipiller är det bara att ta en ny tablett så snart du mår bättre. Om du har diarré så skydda dig med kondom tills diarrén upphör och ytterligare en vecka.

Blödningar och mens med mellan- och minipiller

Mellanpiller ger ofta mindre menstruationsblödningar och mindre mensvärk. Med Minipiller kan det förekomma en del stänkblödningar, mest i början.

Kan man bli gravid med mellan- och minipiller

Man räknar med att 9 av 100 mellan- och minipiller-användare blir gravida vid så kallad typisk användning. När det blir fel, beror det främst på felanvändning som när pillren glömts eller tagits fel. Det är därför viktigt att du kommer ihåg att ta dina piller enligt instruktion.

Biverkningar med mellan- och minipiller

Fördelar

  • Påverkar inte bröstmjölksmängden.
  • Hög preventiv effekt.
  • Kan användas av de med riskfaktorer för blodpropp.
  • Kan användas under amningstiden.

Nackdelar

  • Ger vanligen oregelbundna eller uteblivna blödningar.
  • Kan ge sämre preventivt skydd i kombination med andra läkemedel (antibiotika, epilepsimediciner, naturläkemedel som innehåller johannesört).
  • Måste komma ihåg att ta ett piller varje dag.

Tycker du att hemsidan varit till hjälp kan du dela den med dina vänner