Kopparspiral

Utan dagligt kom-ihåg

Kopparspiral är ett litet mjukt och böjligt T-format plastskelett med koppar på. Den sätts in i din livmoder av din barnmorska eller läkare och verkar i upp till 5 år efter att den är insatt. Kopparspiral kan vara det rätta valet för kvinnor som önskar ett hormonfritt långverkande preventivmedel utan risk för användarfel. Kopparspiral kan också vara valet för kvinnor som önskar en hormonfri metod utan dagligt kom-ihåg, och som vill skydda sig mot graviditet.

Så funkar den

Kopparspiralen frigör långsamt kopparjoner i din livmoder. Koppar försämrar spermiernas rörlighet och gör det svårt för dem att röra sig i livmodern. Men den förhindrar inte äggstockarna att frisätta ett ägg varje månad och de flesta har fortsatt ägglossning och bevarar sina kroppsegna östrogennivåer. Kopparspiralen verkar lokalt i livmodern.

Sätta in och ta ut kopparspiral

Din barnmorska eller läkare sätter in kopparspiralen i din livmoder via slidan, och där kan den sitta i upp till 5 år. Du kan när som helst ångra dig, och när det sker, kan din barnmorska eller läkare ta ut kopparspiralen. När kopparspiralen är uttagen försvinner den graviditetsskyddande effekten på en gång. Med kopparspiral återgår du snabbt tillbaka till din tidigare fertilitet. Muskelsammandragningar i livmodern under menstruationen kan ibland ändra läge på kopparspiral eller stöta ut den. Möjliga symtom är smärta och onormal blödning. Om kopparspiralens läge ändras, kan effekten reduceras. Om den stöts ut, är du inte längre skyddad mot graviditet.

Infektionsrisk

Kopparspiralen och de instrument som används vid insättningen är sterila. Det är en ökad risk för infektion i underlivet (infektion i livmoderslemhinnan eller äggledarna) under insättningen och de 3 följande veckorna. Infektioner i underlivet hos användare av kopparspiral är ofta relaterat till sexuellt överförbara sjukdomar. Risken för infektion är ökad om du eller din partner har flera olika partner eller om du tidigare haft infektion i underlivet. Underlivsinfektioner ska behandlas omgående och kan behandlas med spiralen på plats i livmodern.

Det finns faktorer som gör att en kopparspiral inte rekommenderas till alla kvinnor. Kontakta därför din barnmorska eller läkare så ni kan diskutera just din situation.

Blödningar och mens med kopparspiral

Kopparspiral ger oftast kraftigare och längre blödningar och menstruationssmärtor. Antalet dagar med blödning och spotting kan öka under de första månaderna, och blödningarna kan vara rikligare.

En kopparspiral kan öka menstruationsmängden så mycket att det kan orsaka anemi.

Kan man bli gravid med kopparspiral

Färre än 1 av 100 användare av Kopparspiral blir gravida. Det är mycket få som blir gravid med ett långverkande preventivmedel, då det inte är någon risk för användarfel.

Om du blir gravid under tiden du har en kopparspiral, ska du se till att spiralen tas ut så fort som möjligt. Om du låter kopparspiralen sitta kvar under graviditeten är det en ökad risk för spontanabort, infektion eller för tidig förlossning. Om du blir gravid, är det en relativt ökad risk för att graviditeten utvecklas utanför livmodern. Du har en högre risk, om du tidigare haft en graviditet utanför livmodern, opererats i äggledarna eller har haft en infektion i underlivet.

Följande symtom kan vara ett tecken på att du möjligtvis har en graviditet utanför livmodern. Upplever du dessa symtom bör du genast söka läkare.

- Din menstruation har upphört, och du får senare ihållande blödningar eller smärtor.
- Du har svåra eller ihållande smärtor i underlivet.

- Du har normala tecken på en graviditet, men du blöder också och känner dig yr.
- Du har en positiv graviditetstest.

Biverkningar med kopparspiral

Fördelar

 • Kan sitta i upp till 5 år, men den kan tas ut när som helst.
 • Hög preventiv effekt.
 • Preventivmedel utan dagligt kom-ihåg.
 • Påverkas inte av andra läkemedel.
 • Kan också användas som akut-preventivmedel.
 • Alternativ till de kvinnor som inte tål hormoner eller som önskar ett hormonfritt preventivmedel.
 • Ökar inte risken för blodpropp då den inte innehåller östrogen.
 • Kan användas under amning, dock tidigast 6 veckor efter förlossningen.
 • Fertiliteten återgår till tidigare nivå när den tas ut.

Nackdelar

 • Ska sättas in av din barnmorska eller läkare.
 • Kan ge kraftigare och långvariga menstruationer.
 • Kan ge menssmärtor och/eller oregelbundna blödningar.
 • Liten risk för infektion i samband med insättning och uttag.
 • Skyddar inte mot HIV-infektion (AIDS) eller andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Tycker du att hemsidan varit till hjälp kan du dela den med dina vänner