Kondom, femidom, pessar

Kom ihåg varje gång

De så kallade barriärmetoderna hindrar eller blockerar spermierna från att nå fram till ägget. 
På så sätt förhindras befruktning.

Så funkar kondom

Kondom, är förutom sterilisering, det enda graviditetsskyddet för killar. Kondom skyddar både mot graviditet och mot könssjukdomar. En kondom består av mycket tunn gummi i latex som man sätter på penisen innan sex. Det finns kondomer i många olika storlekar och former och färger. Och smaker. De flesta kondomer är behandlade med glidmedel för att de ska vara lätta att använda och inte skava. Det finns också kondomer av plast som man kan använda om man är allergisk mot latex.

Att starta med kondom

Kondomer brukar delas ut eller säljas på ungdomsmottagningar. De finns också att köpa på bland annat apotek, i matbutiker, kiosker och på nätet. Kondomer säljs även i automater lite här och var.

Kondomen sätts på penisen när den är styv. Utlösningen samlas sedan upp i kondomen. Efter samlaget ska man vara försiktig när man drar ut penisen så att ingen sperma läcker ut inne i slidan. Det kan man göra genom att hålla fast kondomen om penisen när den dras ut.
En kondom och kvinnlig kondom ska inte användas samtidigt eftersom friktionen gör att de slits och kan gå sönder

Kan man bli gravid med kondom

Man räknar med att 18 av 100 kondomanvändare blir gravida på ett år. När det blir fel, beror det på felanvändning, som det kallas, när kondomen inte används under hela samlaget. Det är därför viktigt att du kommer ihåg att använda kondom enligt instruktion. Används kondom på rätt sätt under hela samlaget och vid varje samlag är det ett relativt säkert preventivmedel.

Så funkar femidom (kvinnlig kondom)

Femidom är ett skydd av mycket tunn plast eller latex (gummi) som du sätter in i slidan eller analen innan du ska ha samlag. Femidom skyddar mot könssjukdomar och om du har slidsamlag även mot graviditet.

Om du använder femidomen i analen kan du välja om du vill ha kvar den inre ringen, så att den sitter kvar bättre, eller ta bort den och använda femidomen som en stor kondom. En femidom och kondom ska inte användas samtidigt eftersom friktionen gör att de slits och kan gå sönder

Att starta med femidom

I dagsläget är det enklast att du söker på nätet för att hitta svenska butiker som säljer kvinnliga kondomer.

I ena änden sitter en stor plastring. Den ska sitta utanför slidöppningen eller analöppningen och hindra att femidomen glider in. Längst in i femidomen sitter en lite mindre, lös plastring. Det är den delen som ska sitta inne i slidan eller analen och hålla femidomen på plats. Om du är allergisk mot latex kan du använda femidomer som är gjorda av plast, vilket de flesta femidomer är.

Kan man bli gravid med femidom

Man räknar med att 18 av 100 femidomanvändare blir gravida på ett år. När det blir fel, beror det på felanvändning, som det kallas, när femidomen inte används under hela samlaget. Det är därför viktigt att du kommer ihåg att använda femidom enligt instruktion. Används femidom på rätt sätt under hela samlaget och vid varje samlag är det ett relativt säkert preventivmedel.

Så funkar pessar

Pessar är en liten gummikupa som man sätter in i slidan över livmodertappen. För att skydda mot graviditet ska pessaret användas tillsammans med spermiedödande medel. Rätt insatt gör den att spermierna inte kan ta sig in i livmodern och nå ägget.
Pessar har lika bra skyddseffekt mot graviditet som kondom om det används rätt. Men skyddseffekten varierar en del beroende på hur van man är att använda det. Pessar ger även ett visst skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Att starta med pessar

Pessar kan man få på en ungdomsmottagning eller så skrivs det ut på recept av en barnmorska eller läkare. Man får först hjälp med att pröva ut storlek och lära sig hur man sätter in pessaret. Den spermiedödande krämen finns att köpa på apotek men måste först skrivas ut av en läkare eller barnmorska.

Vad kostar pessar

Hur mycket pessar och spermiedödande medel kostar kan skilja sig beroende på var i landet man bor och hur gammal du är. I de flesta landsting och regioner är preventivmedel billigare när man är under antingen 20 eller 23 år.

Kan man bli gravid med pessar

Om pessaret sitter rätt är det tillsammans med spermiedödande medel en säker metod.

Biverkningar med kondom, femidom, pessar

Fördelar

 • Kondomen är ett säkert skydd mot graviditet om den används rätt.
 • Kondom och femidom är de enda graviditetsskydden som också skyddar mot könssjukdomar.
 • Påverkar inte kroppen.


  Fördelar - pessar
  Tillsammans med spermiedödande medel är det ett bra skydd mot graviditet. Andra fördelar är att den:

 • kan användas många gånger
 • inte har någon påverkan på kroppen eftersom det inte innehåller några hormoner.

Nackdelar

 • Kan kännas störande att den kan sättas på först när man fått stånd (kondom).
 • Hög andel felanvändning med risk för en oönskad graviditet.


  Nackdelar - pessar
  Det spermiedödande medlet verkar bara i en timme – sedan måste man ta ut det och smörja på igen. Man behöver därför hålla koll på tiden innan, under och efter samlaget. En annan nackdel är att det inte skyddar mot könssjukdomar.

Tycker du att hemsidan varit till hjälp kan du dela den med dina vänner