Hormonspiral

Utan dagligt kom-ihåg

Hormonspiral är ett litet T-format skelett av mjuk och böjlig plats, med en hormonkapsel med gulkroppshormonet levonorgestrel i. Det finns flera olika hormonspiraler i olika storlekar som ger olika hormondoser. En lite mindre som sitter i 3 eller 5 år och en lite större som sitter i 5 år. Spiralen sätts in i livmodern av en barnmorska eller läkare. Hormonspiral kan vara det rätta valet för kvinnor som önskar ett långverkande preventivmedel utan dagligt kom-ihåg. Tala med din barnmorska eller läkare om vilken spiral som passar dig, oberoende av om du fött barn eller inte. 
Det finns emellertid faktorer som gör att en hormonspiral inte rekommenderas till alla kvinnor. Kontakta därför din barnmorska eller läkare så ni kan diskutera din situation.

Så funkar den

Hormonspiralen frigör långsamt hormon i din livmoder och verkar huvudsakligen lokalt i livmodern. Detta gör att slemhinnan i livmodern påverkas så att ett befruktat ägg inte kan fästa. Samtidigt ändras slemmet i livmoderhalskanalen så spermier har svårt att tränga igenom. Spiralen ger även en ogynnsam miljö för spermierna i livmoder och äggledare så att en befruktning förhindras. Då hormonspiralen verkar lokalt är det normalt ingen påverkan på menscykeln och de flesta har fortsatt ägglossning och bevarar sina kroppsegna östrogennivåer.

Sätta in och ta ut spiral

Hormonspiral sätts in i livmodern via slidan av en barnmorska eller läkare. Är du orolig att det ska göra ont kan du prata med barnmorskan eller läkaren inför insättningen.När spiralen är insatt har du ett mycket högt skydd mot graviditet i 3-5 år, beroende på vilken spiral du väljer. Om du ångrar dig, kan din barnmorska eller läkare ta ut spiralen när som helst. När hormonspiralen är uttagen försvinner graviditetsskyddet på en gång och du återgår snabbt tillbaka till din normala fertilitetsnivå.

Infektionsrisk

Hormonspiralen och de instrument som används vid insättningen är sterila. Det är en ökad risk för infektion i underlivet (infektion i livmoderslemhinnan eller äggledarna) under insättningen och de 3 följande veckorna, men efter det är det ingen ökad risk. Infektioner i underlivet hos användare av hormonspiral är ofta relaterat till sexuellt överförbara sjukdomar. Risken för infektion är ökad om du eller din partner har flera olika partner eller om du tidigare haft infektion i underlivet. Underlivsinfektioner ska behandlas omgående och kan behandlas med spiralen på plats i livmodern.

Blödningar och mens med hormonspiral

En hormonspiral ger oftast kortare och sparsammare blödningar, och mindre menstruationssmärtor med tiden. De flesta som använder hormonspiral får förändrade mensblödningar. Det vanligaste är att man blöder mindre och dessutom får de flesta små så kallade stänkblödningar mellan menstruationerna under de första tre månaderna. Alla får mindre menstruationer och hos var femte kvinna upphör mensen helt en tid efter att hormonspiralen satts in.

Kan man bli gravid med hormonspiral

Färre än 1 av 100 användare blir gravida. Det är mycket få som blir gravid med ett långverkande preventivmedel. Dessa är säkrare än kortverkande preventivmedel därför att det inte är någon risk för användarfel. Det innebär att risken för en graviditet är mindre än med kortverkande preventivmedel. 
Om du blir gravid under tiden du har en hormonspiral ska du se till att spiralen tas ut så snart som möjligt. Om du låter spiralen sitta kvar under graviditeten är det en ökad risk för spontanabort, infektion eller för tidig förlossning. Om du blir gravid, är det en relativt ökad risk för att graviditeten utvecklas utanför livmodern. Du har en högre risk om du tidigare haft en graviditet utanför livmodern, opererats i äggledarna eller har haft en infektion i underlivet.

Följande symtom kan vara tecken på att du möjligen har en graviditet utanför livmodern. Upplever du dessa, bör du genast söka läkare:

- Din menstruation har upphört, och du får senare ihållande blödningar eller smärtor.
- Du har svåra eller ihållande smärtor i underlivet.
- Du har normala tecken på en graviditet, men du blöder också och känner dig yr.
- Du har ett positivt graviditetstest.

Biverkningar med hormonspiral

Fördelar

 • En hormonspiral kan sitta i 3-5 år, men kan när som helst tas ut.
 • Ger en hög preventiv effekt.
 • Rikliga menstruationer kan minska och/eller bli mindre smärtsamma.
 • Kan ge kortare, mindre och glesare menstruationer, vilket minskar risken för anemi.
 • Preventivmedel utan dagligt kom-ihåg.
 • Kan användas under amning, dock tidigast 6 veckor efter förlossningen.
 • Ökar inte risken för blodpropp då den inte innehåller östrogen.
 • Fertiliteten återgår till tidigare nivå, när hormonspiralen tas ut.

Nackdelar

 • Ska sättas in och tas ut av din barnmorska eller läkare.
 • Kan ge oregelbundet blödningsmönster de första 3-6 månaderna efter insättningen.
 • Det är en liten risk för infektion i samband med insättning och uttag (första 3 veckorna).
 • Skyddar inte mot HIV-infektion (AIDS) eller andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Tycker du att hemsidan varit till hjälp kan du dela den med dina vänner