Dagen efter-piller

När olyckan varit framme

Du kan använda dagen efter-piller om ni glömde skydda er eller om det skydd ni använde inte funkade. 
En del förväxlar dagen efter-piller med abortpiller – det är inte samma sak.

Så funkar det

Dagen efter-piller innehåller gulkroppshormon och förhindrar befruktning genom att förhindra eller förskjuta ägglossningen. Effekten är beroende av var i menscykeln man är och hur snart efter det oskyddade samlaget man tar dagen efter-pillret. Om en befruktning redan har skett så hjälper inte ett dagen efter-piller.

Att använda dagen efter-piller

Dagen efter-piller är en tablett som du kan ta efter ett oskyddat samlag för att minska risken att bli gravid. Det är bra att ta tabletten så snabbt som möjligt. Ju tidigare du tar tabletten desto mindre risk är det bli gravid.

Behandling med dagen efter-piller bör upprepas vid behov men risken för oregelbundna blödningar ökar om behandlingen ges vid flera tillfällen under samma menscykel. Om kräkning inträffar inom 3 timmar bör en ny tablett tas.

Blödningar och mens med dagen efter-piller

Menscykeln kan förlängas eller förkortas med 1–2 dagar vid användning av dagen efter-piller. Blödningsmängden och antal blödningsdagar påverkas inte.

Kan man bli gravid med dagen efter-piller

99 av 100 kvinnor som tar dagen efter-piller blir inte gravida. Det som är viktigt att veta är att ju snabbare man tar det, desto mindre är risken att man blir gravid. Bäst fungerar behandlingen om den påbörjas inom ett dygn efter det oskyddade samlaget. 
Sannolikheten för att bli gravid efter ett oskyddat samlag beror på när i menscykeln det sker. Den fertila perioden inträffar under de fem dagar i menscykeln före ägglossningen (på grund av att spermier kan överleva under 120 timmar) samt under ägglossningsdagen eftersom ägget kan överleva cirka 12 timmar.

Biverkningar med dagen efter-piller

Fördelar

  • Bra att ta om man haft oskyddat samlag.
  • Kan köpas utan recept på apoteket.
  • Kan fås utan kostnad på Ungdomsmottagningen.

Nackdelar

  • Dagen efter-piller skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Hormonet kan påverka dig så att du tillfälligt får mellanblödningar, huvudvärk eller illamående.

Tycker du att hemsidan varit till hjälp kan du dela den med dina vänner