Vilket preventivmedel

Det finns preventivmedel som innehåller hormon och hormonfria alternativ. Fördelar med alla preventivmetoder som innehåller hormoner är att de ger ett visst skydd mot äggledarinflammation. En sådan inflammation kan påverka förmågan att bli med barn. Den skyddande effekten hos hormonerna beror på en påverkan på sekretet i livmoderhalsen så att det blir segare och en slempropp bildas. Det gör också att bakterierna från en könssjukdom får svårare att ta sig upp i äggledarna. Du har idag alla möjligheter att hitta ett preventivmedel som passar dig. Utvecklingen går framåt och de allra flesta ger ett säkert skydd mot graviditet. En del preventivmedel passar bättre för vissa än för andra. Beroende på var du är i livet, när och om du planerar barn och vad skulle du göra om du blev oönskat gravid, kan påverka ditt val av kommande preventivmedel.

Långverkande

Långverkande preventivmedel är benämningen på hormonspiral, kopparspiral och p-stav. De verkar över lång tid, och du behöver inte komma ihåg något varje dag. Det går därför inte att använda ett långverkande preventivmedel på ett felaktigt sätt. Det gör att skyddet mot graviditet är mycket högt när du väljer långverkande preventivmedel. Den långverkande effekten påverkar inte dina möjligheter att planera en graviditet. När du tar bort preventivmedlet avslutas effekten.

Kortverkande

Kortverkande preventivmedel är benämningen på p-piller, plåster och ring, som du ska ta antingen dagligen, varje vecka eller månad. Alla kortverkande preventivmedel har ett högt skydd men det höga skyddet är avhängigt av att du kommer ihåg att ta det. 
Surfa runt och klura på vad som kan passa dig just nu.

Kom ihåg varje gång

Här kan du läsa om barriärmetoder. De ska förhindra att spermier kommer upp genom livmoderhalsen och når ett ägg.

Dagen efter-piller

Akut-p-piller är en tablett som du kan ta efter ett oskyddat samlag för att minska risken att bli gravid. Inte att förväxla med abortpiller. Det är bra att ta tabletten så snabbt som möjligt. Har du redan haft ägglossning och befruktningen skett, hjälper inte dagen-efter-piller.

Tycker du att hemsidan varit till hjälp kan du dela den med dina vänner