Frågor P-ring

Här hittar du de vanligaste frågorna som gällande p-ring. Hittar du inte din fråga här, ta kontakt det med din barnmorska eller gynekolog.

Vad gör jag om ringen lossnar och kommer ut?

Om ringen lossnar och kommer ut måste den tvättas och sättas tillbaka så snart som möjligt. Om den varit ute i mindre än tre timmar är du ändå skyddad mot graviditet. Om den varit ute i mer än tre timmar bör du använda en kompletterande preventivmetod för de kommande sju dagarna. Om ringen varit ute i mer än tre timmar måste den sitta inne i minst sju dagar, vilket kan innebära att du bär den i mer än 21 dagar under den månaden. Efter det gör du en veckas uppehåll innan nästa ring kan sättas in.

Vad gör jag om jag glömmer bort att ta ut p-ringen?

Om du har haft ringen inne i mindre än 28 dagar, ta ut den och inled sju dagars uppehåll och sätt sedan in nästa ring. Du kommer fortfarande att vara skyddad mot graviditet. Om ringen har suttit på plats i mer än 28 dagar, tag genast ut den och sätt i en ny ring. Använd också någon kompletterande preventivmetod för de kommande sju dagarna. Du kan antingen få oregelbundna blödningar eller ingen mens alls under den månaden.

Vad gör jag om jag glömmer att sätta in en ring efter en veckas uppehåll?

Sätt in en ny ring så snart som möjligt och använd en kompletterande preventivmetod för de kommande sju dagarna. Om du har haft oskyddat sex under tiden som ringen varit ute i mer än sju dagar bör du använda en akut preventivmetod. Du bör inte ha mer än sju dagars uppehåll med ringen eftersom du då kan bli gravid. Prata med din läkare eller barnmorska om du känner dig osäker.

Var kastar jag p-ringen när jag använt den?

Kasta den använda p-ringen tillsammans med dina övriga brännbara hushållssopor, helst i den återförslutningsbara dospåsen. Spola inte ner ringen i toaletten!

Tycker du att hemsidan varit till hjälp kan du dela den med dina vänner